20.03.2017

SkiLøpet er kontrollmålt

I SkiLøpet er det med litt stolthet vi sier at løpet vårt er kontrollmålt. Men hva betyr det egentlig for deg som løper at vi har kontrollmålt distansene, og hvordan kontrollmåler man?

For løpere som melder seg på maraton, halvmaraton, 10k eller 5k er det en underliggende forventning om at de skal løpe den oppgitte distansen. Mange bruker løp for å sammenlikne tider fra gang til gang i gjennom en sesong. Andre sammenlikner fra året før. Viser det seg at løypen har ulik distanse fra år til år, eller at 10 kilometer faktisk ikke er 10 kilometer fra by til by blir det vrient å sammenlikne, for en 10k er saktens ikke en 9k eller en 11k. En 10k skal være ti kilometer.

Jones-Counter på en sykkel
Løypemåling utføres med en Jones-Counter på en sykkel. Utstyr og prinsipper som benyttes er likt i alle land i verden. Det er AIMS (Den internasjonale rganisasjonen for løpsarrangører) som administrerer ordningen. Det internasjonale friidrettsforbundet har godkjent at dette er måten løyper skal måles på.
Bak målingen ligger en metode basert på at en kontrollstrekning på 400 m måles opp med stålmålbånd. Denne sykles fire ganger før selve målingen starter, og telleren på sykkelen (counter) kalibreres etter snittet av disse fire kalibreringsmålingene. Dette er en kortversjon av et grundig regelverk.

Feilmargin
Måleprinspippene til AIMS gir en feilmargin på en promille eller 10 m på et 10 km-løp. Disse 10 meterne legges på løypelengden, slik at en gjennomsnittlig kontrollmålt 10 km-løype er 10.010 meter.

Kontrollmåling i Norge
I Norge er det Kondis som utdanner og formidler autoriserte løypemålere. Selve kontrollmålingen er gratis, men arrangør betaler for eventuelle reisekostnader. Det er også Kondis som administrerer liste over alle kontrollmålte løp.

SkiLøpet – og kontrollmåling
Å benytte en helt identisk 10k løype har vist seg å by på utfordringer i Ski. Byen er i utvikling og det graves i området over en lav sko. Uansett hvor starten går fra, ønsker vi velkommen til løyper i 10k og 5k. Her blir det verken flere eller færre meter å løpe – for SkiLøpet er kontrollmålt.

Kilde: Kondis.
Bilder: SkiLøpet og JonesCounter.com
Våre sponsorer

Plexusklinikken

Plexusklinikken er en tverrfaglig klinikk. De tilbyr fysioterapi, naprapati, osteopati og coaching. Klinikken har også personlige trenere og en egen gym.

Besøk nettside

×

Askim & Spydeberg Sparebank

Som en solid lokalbank med røtter tilbake til 1859, skaper vi enda mer lokal kompetanse og lokale relasjoner. Vi handler lokalt, legger verdiskapningen igjen i lokalsamfunnet og skaper lokale arbeidsplasser. Et levende og aktivt lokalsamfunn betyr mye for oss i Askim & Spydeberg Sparebank.

Besøk nettside

×

KC Follo AS

Kontorcompaniet AS leverer alt innen interiør, reklamegaver, giveaways og bekledning. Vi er veldig glade for å ha med KC Follo med på laget!

Besøk nettside

×

Don Pablos Pizza

Pizzarestauranten som startet i 1977 serverer ekte, håndlaget pizza fra eget bakeri på Ski. Oppskriftene er deres egne og i deres lille bakeri bakes pizzabunner daglig til kunder i Ski, Askim og omegn.

Besøk nettside

×

USBL

USBL er Norges nest største boligbyggelag og ble etablert i 1948. Deres nær 90.000 medlemmer har forkjøpsrett på ca 72.000 boliger i hele landet, samt fortrinnsrett på en rekke utleieboliger. USBL ble med som hovedsponsor for SkiLøpet fra 2014, og vi er glade for at de fortsetter å støtte opp om SkiLøpet og fremme aktivitet i Ski.

Besøk nettside

×

Sørby Utleie

Vi er et kjedeuavhengigfirma for utleie av maskinermed fokus på miljø, kvalitetog service.

Besøk nettside

×

Color Line

Color Line AS er Norges største og et av Europas ledende cruise- og transportrederier. Årlig reiser ca. 4 millioner personer til og fra Norge med selskapets skip. Rederiet har i dag en operasjonell flåte på seks skip, og opererer fire internasjonale fergelinjer mellom sju havner i Norge, Tyskland, Danmark og Sverige. Selskapets visjon er å bli Europas beste rederi innen cruise og transport. I forbindelse med SkiLøpet 2018 trekker vi tre vinnere av gavekort på gratis cruise Oslo-Kiel t/r for 1 - 4 personer med Color Line.

Besøk nettside

×

Maxim

Maxim ønsker med sitt brede sortiment av sportsnæring å hjelpe deg med å nå dine resultater uavhengig om du er en profesjonell idrettsutøver eller en mosjonist som ønsker å komme i bedre form.

Besøk nettside

×

Meny Ski

Meny i Eikeliveien 1 var den første - og lenge den eneste - Meny-butikken i Ski. Her får du et bredt og delikat vareutvalg til både hverdag og fest, og butikkens hyggelige betjening er alltid beredt til å hjelpe deg. Meny har vært involvert i SkiLøpet fra den spede begynnelse, og i jubileumsåret sørger de for at løperne raskt får fylt opp energilagrene etter målgang ved å levere rikelig med bananer.

Besøk nettside

×

Family Sports Club Ski

Family Sports Club, som tidligere het Stamina, tar mål av seg til å bli en ledende aktør innenfor skandinavisk folkehelse ved å bygge et helsehus, som skal bidra til å gjøre flere friske. Family Sports Club (Stamina Trening Ski) har vært med og støttet SkiLøpet i flere år og sørger alltid for energisk og morsom oppvarming for små og store løpere!

Besøk nettside

×

Norsk Trafikksikring

Norsk Trafikksikring AS er totalleverandør av tjenester innen arbeidsvarsling. Selskapet leverer kurs, tjenester og utleie av materiell over hele landet.

Besøk nettside

×

Tusenfryd

Tusenfryd er Norges største fornøyelsespark, med et stort utvalg attraksjoner for store og små. Ta en tur for å få fart på adrenalinet, eller for å ha en hyggelig dag med familien. Hvert år har SkiLøpets unge deltakere kunnet vinne gratisbilletter til parken - så også i jubileumsåret.

Besøk nettside

×

PartyTime AS

PartyTime selger alt du trenger til en vellykket fest, bursdag, karneval etc; kostymer, ballonger, barartikler, dekor og pynt, Piñatas (pinatas), fyrverkeri/pyro med mer. I tillegg selger og leier vi ut lyd, lys og DJ utstyr.

Besøk nettside

×

Löplabbet Ski

Löplabbet er Norges eneste kjede av butikker som spesialiserer seg på løping, og kun det. Betjeningen du møter i butikkene er selv løpere og har en masse kunnskap, erfaringer og tips å dele med deg som kunde. Utvalget er håndplukket av våre eksperter og skal dekke et så stort spekter av ulike bruksområder og type føtter som mulig. Et bredere og mer komplett utvalg av løpesko må du ut av landet for å finne.

Besøk nettside

×